NL  EN

 

De Schaatsenslijpers

                 

Ontstaan van "De Schaatsensliep"

De Schaatsensliep is opgericht door Greetus Birkhoff. Het begon allemaal met een bokkie en een steen om zijn eigen schaatsen te slijpen. Gaande weg kreeg hij steeds vaker de vraag om een paar schaatsen te slijpen. Hierdoor veranderde het wekelijks bijhouden van zijn eigen schaatsen in een ware hobby. Om de klanditie in de winter bij te houden werd er al snel een machine aangeschaft.

"Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby" zegt hij altijd. "En dat is het al 30 jaar". Sinds 2001 is De Schaatsensliep gevestigd in een ' keet'. Hierin staan ondertussen verscheidene machines om u van dienst te kunnen zijn met alle soorten schaatsen: van houten doorlopers tot de nieuwste Comfort noren.

Greetus Birkhoff

Na zijn lange schaatsloopbaan heeft Greetus het enthousiasme voor het schaatsen voortgezet in zijn schaatskeet. In de jaren tachtig, toen er meer tijd beschikbaar was en het lichaam iets jonger was heeft Greetus onder andere deelgenomen aan: 

- De alternatieve Elfstedentocht in Amerika

- De alternatieve Elfstedentocht in  Polen   (2x)

- De Friesche Elfstedentocht (1986) 

 

 Mark Welle, Schaatsensliep

 


In 2013 heeft Greetus zijn slijpstenen overgedragen aan zijn kleinkinderen: Mark, Renate en Lisanne. 

Mark Welle

Als sportfanaat heeft Mark altijd al veel geschaatst. Dat kan ook haast niet anders in een familie en dorp dat zo veel van het schaatsen geniet. Mark heeft vanaf zijn achtste schaatsles gevolgd op de Jaap Eden baan in Amsterdam. Hoewel hij het schaatsen altijd een warm hart heeft toegedragen is het van wedstijdrijden nooit gekomen. In plaats daarvan rijdt Mark veel wedstijden op de wielrenfiets. 

Al van jongs af aan heeft hij zijn opa veel geholpen in de schaatskeet. Hierbij heeft Mark langzaam aan de kneepjes van het vak geleerd. Een gedegen slijpopleiding bij Zandstra Sport zorgde voor optimalisatie bij het slijpen. Met Renate en Lisanne aan zijn zijde is het team van "De Schaatsensliep" er helemaal klaar voor!

Lisanne Meijers 

Als geboren Nederhorst den Berger groeide ze op met schaatsen op de zogenoemde spartelvijver of als er genoeg ijs lag op de mooie natuurijsbaan in Nederhorst den Berg. Als er geen natuurijs lag kon ze de afgelopen jaren alsnog schaatsen in Nederhorst den Berg waar zich nu al een paar jaar een heuse kunstijsbaan bevindt. Ook dit jaar zal de kunstijsbaan er weer staan. Hier is ze veel te vinden als vrijwilliger, om les te geven aan kinderen of gewoon om gezellig te schaatsen!

Vanaf deze winter is ze ook te vinden in de Schaatsensliep waar ze samen met haar neef en nicht de taak op zich neemt om u een zo leuk mogelijk schaatsseizoen te bezorgen met een paar mooie scherpgeslepen schaatsen aan uw voeten!

Lisanne Meijers, Schaatsensliep 
 Renate Welle, Schaatsensliep

Renate Welle 

Als geboren Ankevener kent Renate de Ankeveense Plassen op haar duim. Het schaatsen heeft zij net als haar broer, Mark, geleerd op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Renate is altijd te vinden op het ijs wanneer daar de mogelijkheid voor is. Vanaf nu zal haar aanwezigheid op het ijs grotendeels veranderen naar de aanwezigheid in de Schaatsensliep, waar zij samen met het Schaatsensliep-team voor goed geslepen schaatsen gaat zorgen. Zo kunt u weer een mooie tocht op de Ankeveense Plassen  maken. 

Tot ziens in de Keet!